اتصالات جوشی
آلفا پایپ معروف ترین و معتبرترین تولید کننده اتصالات جوشی استاندارد با قیمت رقابتی در سراسر ایران شناخته شده است. اتصال های جوشی اصلی شامل زیر گروه های زانو جوشی، سه راهی جوشی، سردنده جوشی، کپ جوشی ، تبدیل جوشی و دیگر انواع اتصالات لوله می باشد.
اتصالات جوشی با استفاده از لولههای یک پارچه یا بدون درز ساخته میشوند. برای ساختن آن از مواد اولیه و مصنوعی با کیفیت استفاده میشود که در فرآیندهای مختلف تبدیل به اتصالات زانویی، کلاهکی و کروی میگردند. شکل گیری و ساخت آن طی یک فرآیند فشرده و قوی اتفاق میافتد که سبب شکل گیری و فرم مخصوص اتصالات میشود. این نوع اتصالات از شایعترین و رایجترین هستند که در اندازههای مختلف برای لولهها موجودند.
آشنایی با انواع اتصالات جوشی
طراحی هر اتصال بر کیفیت و هزینه جوش تکمیل شده تأثیر می گذارد. انتخاب مناسب ترین طرح اتصال برای کار جوشکاری نیازمند توجه و مهارت خاصی است.
پنج نوع از انواع اتصالات جوشی اساسی وجود دارد که معمولاً در صنعت استفاده می شود:
- استیل جوشی درز دار
- استیل جوشی مانیسمان
- فولادی جوشی درز دار
- فولادی جوشی مانیسمان
اتصالات جوشی درزدار چیست؟
در ساخت سیستم های لولهکشی قطعات مختلفی استفاده میشود که یکی از مهمترین آنها اتصالات است. همان طور که گفته شد اتصالات جوشی درزدار یکی از انواع اتصالات جوشی هست که به روش ریختگی ساخته میشود. به طور کلی به اتصالاتی که به وسیله جوش لب به لب لوله به شیرآلات مدنظر متصل میشود که مدل درزدار آن قسمتی از لوله است که بهوسیله روش های بهخصوص شکل دهی آن صورت میگیرد تا به اتصالات تبدیل شود. برای تولید سایز بزرگ این مدل در بسیاری از موارد از روش ریختگی استفاده میگردد که این روش بدین صورت است که کربن استیل یا هر نوع آلیاژ فولادی دیگر بهصورت مذاب در میآید و در دو قالب که به شکل یک نیمه اتصالات است ریخته میشود. سپس بعد از اینکه این آلیاژ مذاب سرد شد، آن را به شکل قالب درآورده و به وسیله قوس الکتریکی به یکدیگر متصل میکنند.
این اتصالات مثل لوله های درزدار در هنگام تولید از یک جوش برای تولید استفاده میکنند و به صورت کلی ساختشان به شکل لوله های درزدار هست یعنی در اندازه های مختلف برش خورده و طی مراحلی با کارایی های متفاوت تولید میشود. جالب است بدانید که اتصالات جوشی درزدار نسبت به مدل های دیگر آن سبک بوده بنابراین قیمت ارزان تر و دسترسی آسانتری برای خرید هم دارند.
اتصالات جوشی مانیسمان
برای هدایت لوله ها به مسیر دلخواه، تغییر قطر، انشعاب و انسداد لوله ها به اتصالات یا فیتینگ نیاز است. این نوع اتصال موجب می شوند تا نگه داری و تعمیر لوله ها آسان شود و میزان هزینه ها بسیار کاهش یابد زیرا با خراب شدن هر قسمت لوله، می توان تنها همان قسمت مورد نظر را تعویض کرد. اتصالات انواع مختلفی دارند معمولات اتصالات جوشی مانیسمان و لوله های درزدار هرکدام با توجه به جنسشان کاربرد خاص خود را دارند.
اتصالات جوشی فلزات چیست؟
به فرآیندی گفته می شود که طی آن دو قطعه فلز در یک نقطه یا یک لبه به یکدیگر وصل می شوند.
برای انجام عملیات اتصالات جوش فلزات، جوشکار باید درک عمیقی از فنون و روش های مختلف مورد استفاده در این صنعت داشته باشد. قبل از هر چیز باید بدانیم که مقاطع مختلف به روش های مختلفی از جوشکاری نیاز دارند. در واقع همین موضوع باعث می شود که انواع گوناگونی از اتصالات طراحی شوند تا پاسخگوی کاربردهای متنوع و نیروهای وارد بر سازه باشند.
انواع اتصالا جوشی فلزات
متداول ترین انواع اتصالات جوشی فلزات به شرح زیر می باشند.
- جوشی لب به لب
- پوششی
- سپری
- گوشه ای یا گونیا
- لبه یا پیشانی
- فورجینگ
جوشی لب به لب
یکی از متداول ترین انواع اتصالات جوشی، اتصال جوشی لب به لب می باشد. در این روش، اتصال لوله به لوله، لوله به فلنج و لوله به شیرآلات انجام می شود.
مهم ترین نکته که در این نوع اتصال باید به آن توجه نمود این است که ضخامت ورقه ها و لوله ها با هم برابر باشند. همچنین، اندازه محل اتصال باید در حداقل ترین حالت خود باشد. در حقیقت هرجا نیاز به جوشکاری باکیفیت باشد، از روش اتصال جوش لب به لب استفاده می شود.
پوششی
اتصال پوششی یکی از انواع اتصال جوشی محسوب می شود که مدت زمان انجام عملیات آن کوتاه است؛ در نتیجه بیشتر از سایر روش های اتصال جوشی، مورد توجه قرار دارد. برخلاف جوش لب به لب، در این روش، نیاز به برش و آماده سازی قطعات قبل از انجام عملیات نیست.
در این نوع اتصال، دو قطعه فلز به صورت پوششی رو هم قرار گرفته و یکدیگر را می پوشانند و می توان آن ها را به میزان کمی روی هم جا به جا کرد و به طور صحیح تنظیم نمود.
سپری
اتصال سپری یکی از انواع روش های اتصال است که شبیه حرف انگلیسی T می باشد. گاهی اوقات در ساخت نیم رخ های مرکب I شکل نیز از این نوع اتصال استفاده می شود. در اتصال سپری، قطعات با زاویه ۹۰ درجه در مرکز به یکدیگر جوش می خورند یا لبه یکی از قطعات با همان زاویه ۹۰ درجه در مرکز قطعه دیگر قرار می گیرد.
عمده کاربرد اتصال سپری در صنعت خودروسازی و ساخت ماشین آلات می باشد؛ اما از این روش، در انواع اتصالات جوشی صنعت ساخت و ساز مانند سخت کننده های تحت بار، نشیمن های طاقچه ای و تیر ورق ها نیز استفاده می شود.
گوشه ای
در اتصال گوشه ای یا گونیا، دو قطعه در یک زاویه مناسب به یکدیگر متصل می شوند که هم در قسمت بیرونی و هم در لبه دو قطعه، جوشکاری انجام می شود. این نوع اتصال مقاومت بالایی در مقابل پیچش دارد. به همین دلیل در ستون های مقاوم، تیرها و مقاطع مستطیل شکل استفاده می شود.
جالب است بدانید اتصال گوشه ای انواع مختلفی از اشکال جوش، مانند U شکل، V شکل، J شکل و جوش شیاری دارد. در صورت نیاز به مطالعه بیشتر جوش گوشه مقاله زیر را مطالعه نمایید.
لبه یا پیشانی
در این اتصال لبه های قطعات در کنار یکدیگر جوش می خورند و قطعات فلزی موازی با یکدیگر قرار می گیرند. در این نوع اتصال، ضخامت قطعات فلزی می توانند کاملا با یکدیگر متفاوت باشند. از معایب اتصال لبه می توان به استحکام کم و شکنندگی آن اشاره کرد که این موضوع به دلیل عدم رسوب جوش در قطعات و شیارها می باشد.
فورجینگ
جوشکاری فورجینگ به عملیاتی می گویند که طی فرآیندی با ذوب قطعات، آن ها را به یکدیگر متصل می کنند. این روش جوشکاری نیاز به فلز پرکننده نداشته و آلودگی صوتی کمی ایجاد می کند. روش آهنگری برای ساخت دیگ ها، مخازن تحت فشار و سلاح کاربرد دارد. توضیحات بیشتر درباره این مطلب را می توانید مقاله زیر را بخوانید.
انواع جوش
انواع جوش شامل موارد زیر می باشند.
- جوش شیاری
- جوش گوشه
- جوش کام (جوش دکمه ای)
- جوش انگشتانه (جوش انسدادی)
جوش شیاری
جوش های شیاری انواع مختلفی دارند که انتخاب هرکدام از آن ها وابسته به شکل هندسی قطعات می باشد. همچنین میزان جوش به کار رفته برای اتصال قطعات، جوش شیاری را به دو دسته نفوذ جزئی یا نفوذ کامل تقسیم می کند.
جوش گوشه یا گلویی
عمده کاربرد جوش گوشه یا گلویی در اتصالات قائم و مثلثی است. در نتیجه برای اتصالاتی جوشی مانند پوششی، سپری و گونیا استفاده می شود. یکی از مزیت هایی که جوش گلویی نسبت به جوش شیاری دارد، این است که در این روش نیاز به آماده سازی قطعات نمی باشد.
جوش کام و جوش انگشتانه
جوش کام برای پرکردن سوراخ های دایره ای شکل و جوش انگشتانه جهت پرکردن فرورفتگی های بیضوی انجام می شود. معمولا این نوع جوش نسبت به جوش های گوشه ای و شیاری کاربرد گسترده ای نداشته و فقط به منظور پرکردن شکاف ها و افزایش مقاومت قطعات استفاده می شود.
کاربرد اتصالات جوشی فلزات
انواع روش های اتصالات جوشی در صنایع مختلف مانند صنعت هوافضا، ساخت و ساز و خودروسازی کاربرد دارند. اتصال جوشی همیشه در ایده آل ترین حالت ممکن انجام نمی شود. در واقع جوش باکیفیت، به نوع جوش مورد نیاز، مهارت اپراتور و نوع اتصال بستگی دارد.
جمع بندی
با مطالعه این مقاله دریافتیم که اتصالات در سازه های فولادی نقش توزیع نیرو را بر عهده دارند و تمام قسمت های یک سازه را در کنار یکدیگر نگه می دارند و در ادامه با متداول ترین انواع اتصالات جوشی و کاربرد آن ها آشنا شدیم..