بوشن فشار قوی از جمله اتصالات فشار قوی بوده و دسته ای از انواع اتصالات بسیار مهم و کاربردی فشار قوی در صنعت تاسیسات و لوله کشی به حساب می آید. به طور کلی علت و هدف استفاده از انواع مختلف اتصالات در لوله کشی در موارد زیر خلاصه می شود:
- برای ایجاد هرگونه تغییر در جهت جریان سیالات و لوله
- ایجاد انشعاب در لوله اصلی برای فراهم کردن مسیر های بیشتر برای عبور سیال (شاخه دار کردن جریان اصلی)
- بستن یکی از شاخه های لوله
لازم به ذکر است که بوشن و به طور خاص بوشن فشار قوی، به عنوان یک اتصال مهم در صنعت لوله کشی تولید انبوه شده و مورد استفاده قرار می گیرند و بوشن قطعه ای به ظاهر ساده ولی بسیار کاربردی در صنعت است. به طور کلی اتصالات موجود در صنایع تاسیسات و لوله کشی را می توان از جنبه های متفاوت و مختلفی مانند جنس، نحوه اتصال به لوله و تجهیزات، کلاس فشاری و …، تقسیم بندی کرد.
در این قسمت نگاهی به نحوه اتصال می اندازیم. از نظر نحوه اتصال به لوله، اتصالات فشار قوی به سه حالت کلی به لوله متصل می شوند و اتصالات را به سه دسته تقسیم می کنند که عبارتند از : اتصالات فشار قوی دنده ای ، اتصالات فشار قوی ساکت ولد (جوشی) و اتصالات لب جوش (جوشی).
از نظر جنس اتصال، توجه به این نکته که اتصالات لوله ها باید با جنس لوله یکی باشند، حیاتی است. در صورت یکسان نبودن جنس لوله و اتصالات آن ممکن است در آینده احتمال خوردگی و شکستگی افزایش یابد. جنس اتصالات همانند جنس لوله ها متفاوت هستند و از مواد مختلفی برای تولید آن ها استفاده می شود. نکته اصلی این است که به دلیل حساس بودن بخشی که اتصالات در آن ها نصب می شود، به طور معمول جنس اتصالات یک تا چند درجه بهتر از جنس خود لوله انتخاب می شود. از جمله جنس های معمول برای اتصالات میتوان موارد روبرو را نام برد: فولاد، آهن، چدن، پلاستیک (پی و ی سی و انواع مختلف آن). اتصالات جوشی
به طور کلی بوشن های فشار قوی بسیار پر استفاده و کاربردی هستند و برای کاربرد های متفاوت به کار می روند که در ادامه به با اهمیت ترین آن ها اشاره خواهیم کرد. ابتدا می بینیم که بوشن چیست و بوشن فشار قوی به چه می گویند و پس از آشنایی مختصر با بوشن، به طور مختصر درباره تولید بوشن فشار قوی خواهیم دید.
بوشن چیست؟
بوشن از جمله اتصالات در لوله کشی (Fittings) است که دارای اهمیت بسیاری هستند. بوشن در اتصالات قطعه استوانه ای شکل است که به طور معمول از با جنس های فلزی (گالوانیزه و برنجی) و پلاستیکی (پی وی سی) در بازار مصرف یافت می شود. بوشن در واقع نوعی حلقه واصل بین دو لوله است که دو لوله را به هم متصل می کند. همچنین این قطعه استوانه ای به دو شکل رزوه ای یا دنده ای و جوشی تولید می شود و امکان اتصال به خطوط لوله را دارد.
در ادامه به توضیحات کلی درباره بوشن می پردازیم. بوشن به طور خلاصه وظیفه اتصال دو لوله به هم را در مسیر های لوله کشی به عهده دارد. به طور کلی اتصال لوله ها در مسیر می تواند با عملیات جوشکاری یا با رزوه انجام شود. استفاده از جوشکاری برای اتصال باعث می گردد که در صورت ایجاد خرابی در خط لوله، امکان تعویض لوله آسیب دیده بسیار مشکل گردد. به همین دلیل از قطعه ای به نام بوشن استفاده می شود.
یکی از مزایای استفاده از این قطعه امکان تعویض و رفع مشکل به صورت سریع و آسان است. بوشن قطعه ای استوانه ای شکل است که در دو طرف از قسمت داخل رزوه شده است. این رزوه کاری با توجه به روزه روی لوله های خط انجام می پذیرد به این معنی که باید گام دنده ها با گام دنده ها در روی لوله ها یکسان باشد.
همان طور که اشاره شد کار بوشن وصل کردن دو لوله به همدیگر است و در این مرحله باید به آب بندی لوله ها نیز توجه کافی شود. رزوه کاری یکی از مهمترین خصوصیات بوشن است که باعث آب بندی و اتصال لوله ها به صورت دقیق می گردد. در صورت عدم رعایت نکات رزوه کاری روی بوشن ها امکان جدا شدن لوله ها و همچنین نفوذ سیال از داخل مسیر لوله به بیرون وجود دارد که باعث ایجاد مشکلات و خسارات مالی خواهد شد.
یکی دیگر از مواردی که در تولید بوشن باید مورد توجه قرار گیرد استفاده از لوله های بدون درز در تولید بوشن های فلزی هست. این عمل باعث می گردد تا در اثر فشار داخلی سیال بوشن دچار شکستگی نگردد. و در واقع به این بوشن ها، بوشن فشار قوی گفته می شود از آن جایی که تحمل فشار های بالا را دارند.
انواع بوشن و ویژگی های آن
همان طور که اشاره کردیم انواع بوشن ها مخصوصا بوشن های فشار قوی، از تجهیزات پر کاربرد در صنعت لوله کشی هستند به همین دلیل لازم است با انواع مختلف آن ها و دسته بندی های موجود آشنا شویم.
انواع بوشن ها به شرح زیر هستند:
- بوشن ساده: بوشن ساده قطعه استوانه ای تو خالی و ریخته شده از چدن است که از داخل قلاویز شده (دارای رزوه شده) و جهت اتصال دو لوله هم قطر و هم راستا استفاده می شود .
- بوشن روپیچ توپیچ: همان بوشن ساده است با این تفاوت که در دو سر به ترتیب از داخل و خارج دارای شیار (قلاویز و حدیده) است. بوشن روپیچ تو پیچ جهت اتصال دو قطعه که یکی از رو و دیگری از داخل دارای شیار و دندانه باشد کاربرد داشته و مورد استفاده قرار می گیرد.
- بوشن تبدیل: این بوشن از چدن ریخته شده و قطر دو سر آن متفاوت است و جهت اتصال دو لوله با قطرهای مختلف استفاده می شود.
- بوشن یک سر دنده (بوشن و مهره): بوشن یک سر دنده با جنس PVC، برای متصل کردن لوله های PVC برق به قوطی گالوانیزه به کار می رود. استفاده دارای اهمیت بسیار دیگر از این نوع بوشن، اتصال مناسب لوله های برقی PVC به تابلوی برق است.
- بوشن دو سر کوپل تخت: جهت تعمیر شکستگی ها با وجود فضایی کم و ایجاد انشعابات جدید، از بوشن تخت تعمیری استفاده می شود.
- بوشن فولادی: بوشن فولادی به دو صورت بوشن جوشی فولادی و بوشن جوشی استیل تولید و عرضه می شود.
- بوشن جوشی : بوشن جوشی در صنایع مختلفی همچون صنایع بخار، آب، گاز و …کاربرد دارد. وظیفه بوشن جوشی متصل کردن دو لوله است. انواع بوشن های جوشی به شرح مقابل است: بوشن جوشی مانیسمان، بوشن جوشی فشار قوی، بوشن جوشی استیل، بوشن جوشی فولادی و بوشن جوشی درزدار.
در ادامه با روش تولید و ساخت بوشن های فشار قوی آشنا می شویم. سردنده جوشی
روش تولید بوشن فشار قویhttps://alfapipeco.com/boiler-cooler
در این بخش با روش تولید بوشن فشار قوی به طور مختصر آشنا خواهیم شد. پیش از آن لازم به ذکر است به مزایای استفاده از بوشن به جای جوشکاری اشاره کنیم. استفاده از بوشن برای اتصال لوله ها در کل مسیر مزایای زیر را دارد:
- راحتی در نصب
- راحتی در اصلاح
- راحتی در تعویض و نگهداری
بوشن فشار قوی در واقع نوعی بوشن مانیسمان بوده که به علت نداشتن درز جوشکاری از مقاومت مکانیکی بالایی برخوردار است و در نتیجه تحمل فشار های بالا را دارد. بوشن مانیسمان (بوشن فشار قوی) که در روند تولید آن از هیچگونه درز جوشی استفاده نشده و از جنس فولاد است، جزو پرطرفدارترین انواع بوشن ها برای اتصال خطوط لوله به یکدیگر هستند. لازم به ذکر است که بوشن فشار قوی فولادی طی فرایند گالوانیزه کردن، آبکاری شده و در برابر خوردگی، پوسیدگی و اکسایش مقاوم شده است.
مقاومت مکانیکی بوشن مانیسمان نیز در برابر تنش، فشار، زمین لرزه بسیار مناسب و مطلوب بوده و برای اتصالات روکار و زیر زمینی مناسب است. بوشن مانیسمان در انواع گوناگون چون بوشن جوشی، بوشن تبدیلی کوپلی، بوشن تبدیل، بوشن پرسی، بوشن تخت، بوشن مغزی، بوشن یکسر دنده، بوشن الکتروفیوژن مانیسمان در سایزهای مختلف برای انواع لوله ها در انواع معمولی، نیمه قوی و فشار قوی تولید گشته است.
به طور کلی اتصالات فشار قوی بوشن در موارد زیر با اتصالات معمولی دارای تفاوت هستند:
- وزن
- ضخامت
- قابلیت تحمل فشار بیشتر
برای اطلاع از قیمت انواع اتصالات و بوشن ها با کارشناسان ما تماس بگیرید.
نظری نیست