یکی از قطعات مهم در ساخت سیستم های لوله کشی، اتصالات (Fittings) هستند. اتصالات وظیفه ایجاد انشعاب، تغییر مسیر و یا تغییر اندازه قطر لوله در سیستم های لوله کشی را بر عهده دارند. به طور کلی اتصالات دارای دو دسته اصلی اتصالات فشار قوی و اتصالات جوشی بوده و از جنس های کربن استیل، استنلس استیل و یا آلیاژهای فلزی ساخته می شوند. اتصالات جوشی خود به دو دسته اتصالات جوشی درزدار و اتصالات جوشی بدون درز و اتصالات فشار قوی به دو دسته اتصالات فشار قوی ساکت ولد و اتصالات فشار قوی رزوه ای تقسیم می شوند. در این مقاله قصد داریم به بررسی انواع اتصالات جوشی درزدار بپردازیم. میکرو داکت ۷ کاناله
اتصالات جوشی
همانطور که در مقدمه نیز گفته شد اتصالات جوشی یکی از دو دسته اصلی اتصالات هستند که دارای دو نوع اتصالات جوشی درزدار و اتصالات جوشی بدون درز هستند. اتصالات جوشی درزدار از لوله های درزدار و یا به روش ریختگی ساخته می شوند.اتصالات جوشی مانیسمان از لوله های مانیسمان ساخته می شوند و همانند لوله مانیسمان بدون درز طولی در سرتاسر بدنه خود هستند. اتصالات جوشی به وسیله جوش لب به لب (Butt Weld) به لوله ها و یا شیرآلات متصل می شوند و از این رو به آن ها اتصالات جوشی می گویند. برای خرید اتصالات جوشی علاوه بر سایز باید همانند لوله های درزدار رده آن ها را نیز دانست؛ در واقع رده یا همان Schedule جزء اطلاعات فنی و اصلی اتصالات جوشی محسوب می شود.
اتصالات جوشی درزدار
اتصالات جوشی غالباً قسمتی از لوله هستند که به وسیله روش های خاص به آن ها شکل مورد نظر را می دهند تا به اتصالات تبدیل شوند. اتصالات جوشی درزدار سایز بزرگ را در بسیاری از موارد به روش ریختگی می سازند. روش ریختگی بدین صورت است که کربن استیل، استنلس استیل و یا هر نوع آلیاژهای فولادی را به صورت مذاب درآورده و در دو قالب که هر یک به شکل یک نیمه اتصالات است می ریزند. پس از اینکه استیل مذاب سرد شده و به شکل قالب در آمد، آن ها را به وسیله قوس الکتریکی به یکدیگر متصل می کنند. اتصالاتی که به روش ریختگی ساخته می شوند، به دلیل دارا بودن دو درز جوشی دارای مقاومت کمتری در برابر خوردگی و حرارت هستند. از این جهت توصیه می گردد در سیستم هایی که سیال با خورندگی و یا دمای بالا جریان دارد، از این نوع اتصالات استفاده نشود.
انواع اتصالات جوشی درزدار
اتصالات با توجه به کاری که در سیستم های لوله کشی انجام می دهند، دارای انواع گوناگونی هستند. که در ادامه به بررسی هر یک از انواع اتصالات جوشی درزدار و کاربردشان می پردازیم. میکرو داکت ۴ کاناله
- زانو ۹۰ درجه درزدار: زانو (Tee) از اتصالات مهم و پرکاربرد صنعت لوله کشی است که برای تغییر مسیر جریان سیال به اندازه ۹۰ درجه مورد استفاده قرار می گیرند. زانو دارای دو نوع شعاع بلند (Long radius) و شعاع کوتاه (Short Radius) است و بسته به هر خط لوله استفاده از هر یک توسط متخصصین تعیین می گردد.
- زانو ۴۵ درجه درزدار: زانو ۴۵ درجه مسیر جریان سیال را به اندازه ۴۵ درجه منحرف می کند و مانند زانو ۹۰ دارای دو نوع LR و SR است.
- سه راه جوشی درزدار: یکی از پرکاربردترین اتصالات در صنعت لوله کشی سه راه است که دارای دو نوع مساوی (Equal Tee) و نامساوی (Unequal Teeیا Reducer Tee) است. زمانی که قصد ایجاد انشعاب و اضافه کردن مسیر به مسیر اصلی سیال را داشته باشیم، از سه راه استفاده می کنیم. بسته به اینکه نیاز باشد مسیر منشعب شده قطری بزرگتر از قطر مسیر جریان اصلی داشته باشد از سه راه نامساوی و برای اینکه مسیر اضافه شده قطر برابر داشته باشد از سه راه مساوی استفاده می کنند.
- تبدیل جوشی درزدار: تبدیل که به نام Reducer نیز شناخته می شود، وظیفه تغییر اندازه مقطع لوله برای ایجاد امکان اتصال به لوله بزرگتر و یا کوچک تر را بر عهده دارد. نحوه عملکرد تبدیل ها بدین صورت است که یک سمت آن ها دارای قطر کوچکتر و سمت دیگر دارای قطر بزرگتر بوده و به دو لوله با قطر های متفاوت متصل می شوند. ردیوسرها دارای دو نوع هم مرکز و غیر هم مرکز هستند.
نظری نیست